Select Salmon House
Χαβιάρι

Χαβιάρι

Το σύμβολο της πλούσιας γαστρονομίας

Το χαβιάρι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και ειδικότερα στους αρχαίους Έλληνες. Τόσο ο Ηρόδοτος όσο και ο Στράβων φαίνεται να είχαν ενθουσιαστεί από τη γεύση του. Όπως αναφέρει και ο Αρχέστρατος σπουδαίος διαιτολόγος και μάγειρας της αρχαιότητας, (4ος αιώνας π.Χ.), οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στα αυγά του οξυρρύγχου (Χαβιάρι) που προέρχονταν αποκλειστικά από τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης δε και ο Γαλιλαίος φέρεται να πρόσφερε τακτικά χαβιάρι στη κόρη του σε ένδειξη αγάπης και στοργής.

Σήμερα η κύρια παραγωγή του χαβιαριού φέρει τα ονόματα Μπελούγκα, Σεβρούγκα και Οσιέτρα (ή Ασκέτρα, ή Οσκιέτρα) από τα ονόματα των ειδών των οξύρρυγχων που θεωρούνται τα καλύτερα του είδους.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 25 περίπου βασικών ειδών οξυρρύγχου μόνο τα παραπάνω τρία είδη χρησιμοποιούνται για να παραχθεί χαβιάρι κατάλληλο για να υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.

Η περιοχή της Κασπίας, που βρίσκεται μεταξύ Ρωσίας και Ιράν αποτελεί τον τόπο της μεγαλύτερης παραγωγής σε χαβιάρι.

Oscietr

Το Oscietra Karat Χαβιάρι συλλέγετε από τον γνωστό Ossetra οξύρρυγχο που ζυγίζει από 50-400 κιλά και μπορεί να ζήσει έως 50 χρόνια. Η ονομασία του προέρχεται από τη ρωσική λέξη “ocetp” η οποία μεταφράζεται στα αγγλικά ως οξύρρυγχος. Αυτός ο οξύρρυγχος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ από την Κασπία Θάλασσα. Το Oscietra χαβιάρι διαφέρει από το χρώμα, από το σκούρο καφέ σε χρυσό.

Beluga

Το Beluga (Μπελούγκα), είναι ένα είδος χαβιάρι που λιώνει κυριολεκτικά πάνω στη γλώσσα και τίποτα λιγότερο από τα πιο διάσημα είδη χαβιάρι του κόσμου. Είναι μία σπάνια ευχαρίστηση. Έχει ένα σχετικά μεγάλο μαλακό κέλυφος με χαλύβδινο γκρι και μαύρο χρώμα. Η γεύση του είναι ήπια έως κρεμώδη για μια απόλυτη απόλαυση!

Sevruga

To Sevruga είναι πλέων το πιο σπάνιο στο είδος χαβιάρι για τον λόγο ότι το είδος οξύρρυγχου που παράγει το sevruga είναι είδος υπό εξαφάνιση. Μπορεί να φτάσει τα 68kg και μήκος 2,10m. Το μέγεθος των αυγών του είναι μικρότερο από τα άλλα δύο είδη και το χαρακτηρίζει το ξανθό χρώμα.

Το μαύρο χαβιάρι παράγεται από τα αυγά του Οξύρρυγχου. Το εκλεκτότερο, γνωστό ως Belluga, προέρχεται από το μεγαλύτερο σε μέγεθος οξύρρυγχο, το Oscietra από το μεσαίο σε μέγεθος και το Sevrouca από το μικρότερο οξύρρυγχο της οικογένειας.

Σήμερα, το χαβιάρι είναι σύμβολο της πλούσιας γαστρονομίας

Έχει αλλάξει η εποχή, όπου ο Λουδοβίκος ΙΕ’ επέστρεψε με δυσαρέσκεια, ένα κουτάκι από χαβιάρι, που του είχε προσφέρει ο Τσάρος της Ρωσίας.

Σήμερα, το χαβιάρι είναι σύμβολο της πλούσιας γαστρονομίας και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο ενός πλουσίου γαστρονομικού γιορτινού τραπεζίου.

Μερικές διατροφικές πληροφορίες για τον Χαβιάρι

  • Το χαβιάρι είναι χαμηλό σε θερμίδες.
  • Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες όπως η Ισταμίνη, η Λυζίνη και η Ισολευκλίνη.
  • Οι υπάρχουσες βιταμίνες στο χαβιάρι είναι: Βιταμίνη Α, Γ, PP, B2, B6 και B12.
  • Είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
  • Θεωρείται ως ένα από τα πιο γνωστά Αφροδισιακά.

Τι πρέπει να ξέρετε οπωσδήποτε!

Αν σας προσφέρουν για πώληση άγριο χαβιάρι, να είστε πολύ επιφυλακτικοί…

Έχει επιβληθεί απαγόρευση από την 1η Ιανουαρίου 2014 στις εξαγωγές χαβιαριού από άγρια δείγματα. Η εκτροφή των οξύρρυγχων έχει πάρει τη θέση της αλιείας. Όλα τα κράτη που παράγουν χαβιάρι έχουν συμφωνήσει με αυτό, ακόμα και η Ρωσία έχει σταματήσει την αλιεία από το 2002.

Στο Select Salmon House είστε σίγουροι γι’ αυτό που αγοράζετε. Συνεργαζόμαστε με τις καλύτερες εταιρίες παραγωγής χαβιάρι που προσφέρουν γραπτή εγγύηση για την ποιότητα του.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να μάθετε και να επιλέξετε το κατάλληλο είδος χαβιάρι για το τραπέζι σας.

Η Ποιότητα έχει όνομα
Select Salmon House

Καλέστε μας τώρα για τηλεφωνική παραγγελία

210 8037498